Skip to main content


 

Pokazila se mi i3 MK3 :-(


Je to přesně rok, co mám doma 3D tiskárnu Průša i3 MK3. Chtěl jsem zrovna napsat blog post o neúnavném a spolehlivém pracantovi, který je vždy připraven mi vytisknout cokoliv, ale ouha - dneska selhala úvodní kalibrace, která normálně probíhá před každým tiskem. Prostě se zastavila u pravého předního rohu a konec.

Zkusil jsem všechno možné i nemožné, počínaje dotažením všech šroubků, kontrolou všech řemenů, instalací nového firmware, kompletním resetem a začátkem kalibrace pomocí Průvodce - NIC NEPOMOHLO. Dokonce jsem snížil PINDA sondu tak, že je skoro zároveň s tryskou, ale pořád to nejde.

Vypadá to, jako by mi někdo ukradl pravý přední kalibrační bod, protože levý předn... show more
@Tom Vít 3Dprint (x)

Zkus mrknout zde, je tam více námětů a příčin, náhoda je ... : https://shop.prusa3d.com/forum/stavebnice-prusa-i3-archiv--f124/kalibrace-xyz-selhala-u-ctvrteho-bodu-t3380.html

Ha poprvé, když si zobrazím pouze tento příspěvek a neodpovídám na něj v rámci feedu, tak to jde.
Ha podruhé, toto je třetí editace komentáře a jde také.
This entry was edited (2 months ago)

četl jsem to už předtím mockrát (protože je to jediná věc, kterou google najde), a nic mi nepomohlo. Červík mi nechybí, řemeny jsou OK, nic není povoleno, všechno je kolmo, rovně, přesně.

Asi blbej nápad a nevím, zda to vůbec jde - zkoušel jsi tu podložku otočit, zda kalibrace skončí na stejném bodě z hlediska tiskárny nebo podložky?

pružný tiskový plát musí být při Kalibrace XYZ úplně odstraněn, protože ten kov mate PINDU. Proto se kalibruje přímo nad šasi, které samozřejmě otočit nejde.

Zdar a sílu. Obávám se, že tady nebudu umět poradit, tohle bude chtít asi technika od Průšů. :( Samotnému se mi to u MK3 nestalo, jen kdysi u první MK2, ale to byla o dost jiná tiskárna a o mnoho generací jiný firmware.

Sám jsem teď doma oživil MK3, že z ní přestavím MK3S (jinak už tisknu spíše na Ultimakerech, výsledky jsou předvídatelnější) a docela mě při Kalibraci XYZ překvapil způsob, jakými to hledá první čtyři body. Dost divoce, že jsem dokonce použil doporučovaný papír a v jednom bodě jej to docela tahalo. (Ač mám osy kolmé.) Jestli to nebude právě někde tady, v jiném firmwaru. Ale to bys asi věděl, upgrade na MK2/MK3 je pořád pracně manuální a na novou verzi mu tiskárna sama nepřeskočí.... show more
This entry was edited (2 months ago)

zkoušel jsem to znovu asi 30x, dal jsem i All Data Factory Reset, mám nejnovější stabilní firmware 3.6.0, ale chová se to pořád stejně: levý přední bod to hledá dlouho, nejdřív jezdí hlava v kruzích, postupně opatrně klesá, potom začne jezdit jako by chtěla vyplnit čtverec a pořád jde níž a níž, až za nějaké tři minuty je těsně nad podložkou. PINDA celou dobu krásně zhasíná, kdykoliv je dost nízko a nad kontrolním bodem.
Pak přejede doprava, zvedne se na nejméně 7 mm a začne hledat pravý bod, jako by chtěla vyplnit čtverec. Přejede v pořádku nad kontrolním bodem, ale je tak vysoko, že PINDA ani jednou nezhasne. Hned poté zahlásí, že bod nenašla.
Přijde mi to jako chyba ve firmware, kdy je hlava prostě př... show more

@kamilzm Je to možná už spíše zoufalství, ale co ještě zkusit některý starší stabilní firmware? (Mám stále podezření, zda se tam neměřila Kalibrace XYZ jinak.) Snad neodchází právě PINDA. Podložka se asi jen tak sama nerozloučí…
PS: Pozor, abys omylem nestáhl firmware pro MK3S. (Láká to, jak je teď jako první.)
This entry was edited (2 months ago)

Měl jsem stejný nápad v podstatě zároveň, tak jsem couvl na verzi 3.5.2, ale žádná změna. Teoreticky můžu jít ještě víc dozadu, ale je to podivné... Co se mi mohl rozhasit na mechanice tiskárny, že je pravý přední roh jakoby moc nízko? Ne fyzicky nízko, přeměřil jsem to pravítkem, ale software si myslí, že je nízko - nebo vlastně si možná myslí, že je vysoko, když vyjede hlavou o tolik výš. To jsem z toho jelen! Nedává vůbec smysl vyjet si výš poté, co už jeden bod našel. Leda by se obával, že mám tu konstrukci křivou jak paragraf. Ale o 7 mm na 210 mm, to nemůže myslet vážně.
This entry was edited (2 months ago)

zkoušel jsem ještě i 3.7.0-rc1, ale žádná změna. Vypadá to na HW problém, když to přišlo z ničeho nic, takže výměny FW nemají vliv...

@kamilzm přišel jsem na něco šíleného: pravý kontrolní bod mi nebyl ukraden - naopak PINDA ho vidí VŠUDE! Viz tento log, který nejdřív krásně ukazuje, jak PINDA vidí bod vlevo vepředu, a pak hledá vpravo a vidí jen ffffffffffffff, čili body všude:

log zde https://www.pstehlik.cz/tmp/xyz.txt [url=https://www.pstehlik.…
This entry was edited (2 months ago)

Zmegnetizovaná deska je asi nesmysl. → Výměna pindy?

I když tak pěkně vidí ten levý bod? Úplně krásné kolečko...

i když vlastně ničemu nerozumím - PINDA celou dobu nezhasne, tj. kov/magnet nevidí. Proč jsou tedy v logu nenulová, dokonce úplně nejvyšší čísla (0xff)? Když jezdí vlevo, tak mimo kontrolní bod jsou nuly a PINDA tam svítí. Vpravo svítí a vrací FF. To jsem blázen!

Degauss - vem ji trafopajkou.

napověz víc: zapnout trafo páječku v bezprostřední blízkosti pravého předního rohu a pak stále zapnutou páječkou dělat podivné pohyby okolo podložky?
Na webu jsem našel, že to mám zkusit s cívkou místo hrotu, nebo naopak úplně bez hrotu - návody se rozcházejí.
A s tím demagnetováním se to nesmí přehánět, bo jsou tam všude magnety, které mají za úkol udržet kovovou podložku... Takže odmagnetovávat jen pěkně v malinkém 1x1 cm prostoru, což trafopájkou asi nepůjde tak zaměřit.
This entry was edited (2 months ago)

Není nějaký vodič k sensoru přelámaný? ( zkusil jsi natáhnout jiné vodiče )
Nelze sensor přenastavit na magnetické pozadí? / Nepřemístil jsi poblíž nějaký vetší kus železa? ( Vycházím z toho že ona PINDA je indukční sensor přiblížení? )
Mimochodem, ona PINDA posílá analogové hodnoty nebo 1/0 ?
Ze zvědavosti se ptám, zas tak průšu nesleduju takže vlastně vím jen že je.

u mě žádné změny železa nebo vodičů nenastaly. O Pindě napoví ty logy, co jsem uveřejnil výše, nebo ti ho dám i sem:
pstehlik.cz/tmp/xyz.txt
Zdá se, že v logu jsou z PINDY 8 bitové hodnoty (viz ff, 00 a mezitím).
This entry was edited (2 months ago)

Koukal jsem tam a zkousel i neco googlit a podle popisu ( u toho co jsem našel ) tam byl prostě jen NPN výstup ( tady https://opinionbypen.com/demystifying-the-prusa-pinda/ ) . Zřejmě je to teď už jinak

Ty vodiče byli myšleny jestli jsi je měřil nebo ideálně zkusil dát dočasně jiné. Přelámaný dráty je velmi "dobře" hledatelná závada. Minimálně ty u aut ve dveřích ( BTW zajímalo by mě jestli tohle vymysleli u Tesly lépe ).

Případně vymontovat čidlo ( pokud to není extra složité ) a sledovat výstup mimo tiskárnu ( proste ho držet v ruce a zkoušet "očuchat" podložku ručně a výstup sledovat arduinem / měřákem .. )

A tím železem narážím na jeden problém z... show more

právě že neumím PINDU vytáhnout jinak než rozdělat nejsložitější věc na tiskárně. Do toho se nechci zatím pouštět, to je na půl dne práce...

ještě k jiným vodičům - to nejde, vedou nějak přímo dovnitř PINDY, nemám je jak vyměnit/nahradit. Zkusil jsem ještě přiblížit hrot šroubováku k PINDĚ v pravé krajní poloze a i tam kov detekovala správně a zhasla. Takže jako funguje, ale proč Arduino vidí v pravém rohu fffffffff, to opravdu netuším. To zmagnetování zní náhodou jakoby rozumně, protože všude okolo jsou pěkně silné magnety. Ach jo. Snad něco vymyslí u Průšů, nemůžu být přece zase první člověk na světě, kterého to postihlo.

Tak přecejen si PINDA dokázala nalomit datový drátek, ale napájecí a zemnicí drží, takže PINDA svítí, reaguje správně na kov, ale Arduino se o tom nedoví. To je ale smrt!
New video by Petr Stehlík

Jo, přelámaný dráty jsou potvora :/ .

ja Ted trpím s upgradem mk3s. narazil jsem na to, že mi přijde Bondtech trochu vyoseny a ptfe o kousíček delší. další mají podobný problém https://shop.prusa3d.com/forum/assembly-and-first-prints-troubleshooting-f62/mk3s-stops-extruding-mid-print-filament-grinding--t28052-s80.html#p133139

šit, ten upgrade jsem si bláhově taky objednal. Takže ho raději nedělat? Ten Průša, to je ale podnik :-)

Koupil sis i plasty, nebo sis je tiskl sám? Jestli sám, díval ses na datumy souborů? Já jsem teďka stáhl archivy ze stránek a dívám se, že všechny STL mají datum 14. března, zatímco GCODE z nich vyrobený má datum 13. února a 20. února.
Je možné, že před pár dny ty STL soubory potichu aktualizovali, a zapomněli přegenerovat GCODE? Třeba opravili problém podle návrhu toho člověka s Dremelkou, co jsi linkoval výše?

No, já si dnes také MK3S z MK3 přestavěl, čistě, abych nezakrněl. Že já se do toho pouštěl… Při retrakci skřípe (zřejmě právě Bontech) stejně jako u MK3 (a to je extrudér komplet jiný) a při kalibraci Z ve 3. bodě mi to tu a tam (zatím ne vždy) háže chybu kalibrace. Úplně jsem si vzpomněl na Petra.

S takovou pustím stavebnice k vodě, tisíc a jedna bolístka s každou novou verzí. ;( Spolehlivost a předvídatelnost daleko za řešeními pro profesionály.

tož to už máš taky nalomený kabel k PINDĚ... Způsobuje to ten tvrdý plastový oplet na kabelech. Dnes už naštěstí dávají měkkou hadru, ale několik desítek tisíc tiskáren venku má ten tvrdý plast, co nakonec ty dráty prodře či zlomí.

Zajímavé je, že jsem byl před déle než rokem u Průšů na osobní návštěvě a to už tam měli hotový HW s ARMem (nesměl jsem prozradit, co jsem tam viděl, tak jsem mlčel). Uplynul rok a shánějí programátory. Tak uvidíme, jak to půjde dál.